Trias Circumflex, strategie naar CirculairDoen
De door BouwCirculair ontwikkelde aanpak Trias Circumflex biedt houvast om met een slimme strategie snel succes te boeken op het gebied van circulariteit. De Trias Circumflex geeft opdrachtgevers, ontwerpers en aannemers duidelijke aanknopingspunten om duurzame en samenhangende stappen te maken in de juiste volgorde.
De driedeling (Trias) voor circulariteit (Circumflex) ziet er als volgt uit:
- Stap 1: gebruik zo weinig mogelijk nieuwe materialen en grondstoffen door de vrijkomende materialen en grondstoffen in de keten te houden (vrijkomende materialen in de keten);
- Stap 2: gebruik secundaire grondstoffen ter vervanging van primaire grondstoffen in nieuwe producten (circulariteit verhogen);
- Stap 3: gebruik grondstoffen met lage CO2-emissie en niet-fossiele energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in nieuwe producten (footprint verlagen).
Dit betekent dat eerst gezorgd moet worden dat de vrijkomende materialen op een circulaire wijze behandeld worden. Kunnen de verwijderde materialen weer ingezet worden bij de realisatie van de nieuwbouw, en kunnen de vrijkomende grondstoffen weer ingezet worden voor de productie van nieuwe producten? Dit laatste aspect is van groot belang voor stap 2, het gebruik van secundaire grondstoffen. De vrijkomende grondstoffen uit stap 1 worden dan gerecycled tot nieuwe grondstoffen die hoogwaardig worden toegepast ten behoeve van de productie van nieuwe producten. Vermindering van de CO2-uitstoot is het uitgangspunt voor stap 3: gebruik grondstoffen met een zo klein mogelijke footprint tegen zo laag mogelijke kosten. De CO2 maakt onderdeel uit van de Milieukosten Indicator (MKI-waarde).
Ook de flex van Trias Circumflex is nodig in de ontwikkeling van de circulaire economie. Het is van belang om klein te beginnen, om langzaam maar zeker via monitoring stappen te zetten in de goede richting onder het motto: groot denken, klein doen. Het is geen rigide aanpak maar een op maat gesneden aanpak per product en toepassing. Flexibiliteit bijvoorbeeld in de mate van circulariteit. Dit is afhankelijk van veel factoren als beschikbaarheid, kwaliteit, toepassing, kosten, kennis, enzovoort. Ook de factor tijd speelt mee: we moeten de marktpartijen de tijd geven om zich aan te passen aan de zich wijzigende omstandigheden. Productiemethodes zijn nieuw, inkoopprocessen vergen andere leveranciers en kennis en ervaring moet worden opgedaan over de werking van grondstoffen om te zorgen dat de kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd blijft.
De Trias Circumflex is vertaald naar praktische regels (zie www.moederbestek.nl) die in de aanbesteding (RAW of BPKV) van een project kunnen worden toegepast. Niet te grote stappen nemen en circulariteit en CO2-reductie laagdrempelig starten en doorontwikkelen. Het draait dus om aan de slag gaan, evalueren en bij een volgend project een extra stap zetten naar meer circulariteit en minder CO2, op basis van de opgedane ervaringen.