2017/7/3 - Uitgehesen flatdelen hergebruikt voor gebouw

Op 1 november vond in het kader van het circulaire SUPERLOCAL-project in Kerkrade een uithijsmoment plaats. Delen van bestaande appartementen werden uit de tiende verdieping van één van de hoogbouwflats in Bleijerheide (voormalig dorp in Kerkrade) gehesen. Deze flat is onderdeel van het project en wordt experimenteel gesloopt. Van de uitgehesen delen en ander sloopmateriaal wordt een expogebouw gemaakt.
 
Het project SUPERLOCAL
Woningcorporatie HEEM wonen, de gemeente Kerkrade en IBA Parkstad willen drie hoogbouwflats, en de openbare ruimte daaromheen, transformeren tot circa 125 sociale huurwoningen en 25 woningen voor de vrije sector. Dit alles door volledig hergebruik van materialen. Marjo Vankan, directeur-bestuurder van HEEM wonen, legt uit wat de bedoeling is van het project: “Het beton van de flats heeft 50 jaar dienst gedaan. We onderzoeken nu of hergebruik van volledig betonnen flatdelen mogelijk is. Hoogwaardig recyclen van beton is een grote uitdaging voor de bouwsector.”
 
Het uithijsen
“Het uittakelen van de appartementen uit de tiende verdieping gebeurt met een 52 meter hoge kraan van maar liefst 400 ton,” aldus René Plaggenburg, directeur van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek B.V. (onderdeel van ReintenInfra B.V.). “We zagen de delen van de appartementen vooraf uit met een wand- en vloerzaag. Dit uitzagen gebeurt met grote precisie. De speelruimte is ongeveer 5 millimeter. Het uithijsen van delen van appartementen is niet eerder vertoond en een primeur in het circulair bouwen. Dat levert voor het milieu grote voordelen op.”
 
Haalbaarheid hergebruik
Het uithijsen en de realisatie van het expogebouw geven inzicht of hergebruik van sloopmaterialen in de praktijk zinvol en op de grote schaal mogelijk is. Zo ja, dan wordt de strategie van circulair bouwen door middel van hoogwaardig hergebruik in het vervolg van het proces toegepast. Te beginnen met de bouw van vier typen testwoningen, die naar verwachting in 2018 worden opgeleverd.