9 - Geopolymeren in gewapend beton

Doel: Kennis, vertrouwen, rapportage

Wanneer: 2021 – 2024

Keten: Eindhoven-Helmond

Soort Keten: Beton

 

 

Toelichting

Geopolymeer is een verzamelnaam waarbij geduid wordt op het vervangen van cement door het toeslagmateriaal zoals zand en grond met elkaar te binden met grondstoffen op basis van anorganische grondstoffen die bestaan uit twee basiscomponenten: reactieve aluminium- en siliciumhoudende hoofdbestanddelen (bijv. vliegas, hoogovenslak of meta kaoline); en een sterke alkalische activator (bijvoorbeeld waterglas of natriumhydroxide).

 

Door BouwCirculair is een proeftuin Geopolymeerbeton opgezet voor niet-constructieve toepassingen (elementverharding, bermbeton en fietspaden). Als gevolg van het eerdere resultaat is besloten een voorstel te gaan formuleren voor een vervolg proeftuin, nu beton met wapening, laag constructief beton. Samen met TNO, RWS, SKG-IKOB, Betonakkoord en BouwCirculair is deze proeftuin gestart. Lees hier meer.

 

Werkgroep actief

Deze werkgroep gaat alle relevante informatie voor opdrachtgevers op een rij zetten. Verder zullen zij mede onderzoeken om een proeftuin op te zetten voor Geopolymeerbeton voor toepassingen met wapening.

 

De volgende leden gaan hier in een werkgroep mee aan de slag:

Han Heijsters Jansen Beton
Jan Schuttenbeld Twee R Recyclinggroep
Jan Tenback Struyk Verwo Infra
Peter van Dam Struyk Verwo Infra
Jan Smit Rouwmaat
Eelco van der Weij Volker Infra
Jos Kronemeijer Sustainable Concrete Solutions
Harald van der Sloot Ascem