2018/4/30 - Sloopmaterialen marktplaats impuls voor circulariteit

Het vak van sloper is in de laatste jaren flink veranderd. Van rouwdouwers met een slecht imago naar vakmensen die zorgvuldig gebouwen demonteren. Die slopers worden nu ook leveranciers met de komst van Insert, de online marktplaats voor herbruikbare bouwmaterialen.
 
“De laatste tien jaar zijn veel stappen gezet op het gebied van circulariteit”, begint Peter Kreukniet van insert. Maar het ontbrak nog aan communicatie tussen de verschillende partijen, opdrachtgevers en opdrachtnemers. “Genoeg partijen die circulair willen werken. Maar er zit een gapend gat tussen vraag en aanbod. Als een architect gebruikte bouwmaterialen wil toepassen in zijn nieuwe ontwerp, bijvoorbeeld een karakteristieke deur of industrieel stalen kozijn, dan kan hij nergens terecht. Wij faciliteren dat nu.”
 
Digitale opname
Insert is een online marktplaats voor herbruikbare bouwmaterialen, zowel grondstoffen als producten. Door voorafgaand aan de sloop een digitale circulaire opname te doen, is tijdig bekend welke producten hergebruikt kunnen worden. De gebouweigenaar kan besluiten de producten te gebruiken in een nieuwbouwproject. Mocht dat niet aan de orde zijn kan de gebouweigenaar of de sloper, afhankelijk wie contractueel eigenaar wordt van de gesloopte elementen, de producten en materialen op de online marktplaats zetten. En kunnen geïnteresseerden zich melden. Op het moment dat de sloop begint kunnen de producten opgehaald worden door de nieuwe eigenaar.
 
Momenteel zijn twaalf slopers aangesloten bij insert. Deze koplopers zijn tevens eigenaar van het initiatief. De komende tijd wordt de laatste hand gelegd aan de website, waarop de slopers zelf hun projecten kunnen beschrijven en de vrijkomende producten kunnen plaatsen. tevens wordt beschreven in welke staat de producten zich bevinden.
 
Over de grens
“We hopen in juni de website goed gevuld te hebben”, vertelt Kreukniet. “De volgende stap is nog eens twaalf slopers te laten aansluiten. Bedrijven die wel meedenken over de ontwikkeling van het collectief, maar geen eigenaar zijn. En daarna kunnen alle andere slopers zich aanmelden. Zij maken alleen gebruik van het platform. Dat kunnen ook buitenlandse bedrijven zijn.”