2018/5/23 - CE-markering voor Roof2Road bitumen

Roof2Road heeft de CE-markering op gerecyclede bitumen voor de wegenbouw ontvangen van KIWA Nederland. De CE-markering voor een circulair bouwproduct is vrij uniek in Europa en Roof2Road behaalt het als eerste voor gerecyclede dakbedekking in Nederland.
Daarmee geeft Roof2Road een impuls aan de circulaire economie. Het is de laatste stap om de bitumenkringloop van Roof2Road te sluiten: van dakbedekking naar asfalt.
 
Dat levert niet alleen milieuwinst op, maar verbetert ook de kwaliteit van het asfalt door de hoogwaardige eigenschappen van het gemodificeerde bitumen van dakbedekking. Upcycling van asfaltwegen dus. De parameters van de asfalttypetesten laten dit zien. Het circulaire bitumen, in de volksmond ook wel teer genoemd, verhoogt de kwaliteit en verlengt de levensduur van asfalt.
 
Producten
Vanaf 18 mei 2018 worden twee Roof2Road-producten met CE-markering geleverd: R2R PMB en R2R PMB SBS. Roof2Road Polymer Modified Bitumen (R2R PMB) bestaat uit een combinatie van gerecyclede nieuwe dakrollen en gekwalificeerde gebruikte dakbedekking. R2R PMB SBS bestaat voornamelijk uit nieuwe SBS-gemodificeerde dakbedekking. Beide producten worden op basis van een FPC geproduceerd en hebben een laag PAK-gehalte. Door toevoeging van 2,5% Roof2Road bitumen aan asfalt kan goedkoper en beter asfalt worden geproduceerd. Daarbij zijn de MKI-scores van deze producten extreem laag in vergelijking met regulier asfaltbitumen, zodat duurzaamheid wordt beloond bij aanbestedingen.
 
Bitumen dakbedekking
Roof2Road is onderdeel van Roof2Roof, waarbij bitumen dakbedekking via een eigen methode wordt geoogst van oude daken en wordt gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe dakrollen. Naast ‘urban mining’ van gekwalificeerde gebruikte moderne bitumineuze dakbedekking worden ook nieuwe afgekeurde dakrollen weer als hoogwaardige grondstof hergebruikt. De Roof2Roof-keten bestaat uit gebouweigenaren, dakbedekkingsbedrijven, sloopaannemers, gemeentes, producenten van dakbedekking, wegenbouwers en asfaltcentrales. Met Roof2Road komt het hoogwaardige bitumen beschikbaar voor de wegenbouw. Door de CE-markering is de kwaliteit van deze hoogwaardige grondstof voor asfalt nu ook gegarandeerd.
 
Bitumen Recycling Nederland
Roof2Roof is gecertificeerd partner van Bitumen Recycling Nederland (BRN), onderdeel van de Stichting Dak & Milieu. BRN is een initiatief van VEBIDAK (Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland) en Probasys Benelux (de vereniging van producten en leveranciers van bitumen dakbedekkingsmaterialen), met als doelstelling een optimale inzameling en een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van bitumen dakbedekking mogelijk te maken. In november 2017 hebben de leden van Probasys Benelux in dat kader het Grondstoffenakkoord ondertekend.