2025/2/20 - Groene pluim voor Aannemingsbedrijf Schouls
Schouls is een bijna 100 jaar oud aannemingsbedrijf in de beton- wegen- en waterbouw. Continuïteit in samenwerking en onderling vertrouwen zijn de basis voor de langdurige relatie met opdrachtgevers. Het ontzorgen van en meedenken met de opdrachtgevers is het uitgangspunt voor de werkzaamheden.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geïntegreerd in het denken en werken van de onderneming. De duurzame oplossing heeft altijd de voorkeur, dit zowel projectmatig als in relatie tot de medewerkers.
Dit is waarom Aannemingsbedrijf Schouls BV een Groene Pluim verdient
Met ruim 45 vaste medewerkers en een vaste kern van leveranciers en onderaannemers is Schouls dagelijks bezig om de bedrijfsvoering op een duurzame manier te realiseren. Intern is de hele organisatie gericht op duurzaamheid. Het nieuwe kantoor met energielabel A+++++ is een mooi voorbeeld. Hier wordt een prettige werkomgeving gecombineerd met duurzaamheid. Mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt worden actief gemotiveerd en begeleid om deel te nemen.
Al in de ontwerpfase van projecten wordt gekeken of vervanging wel noodzakelijk is of dat kan worden volstaan met hergebruik of renovatie.
Bijna 90% van de gebruikte materialen worden weer hergebruikt in de keten.
Bij het auditbezoek vielen vanuit de verschillende SDG’s de volgende initiatieven op:
Doel 8: Eerlijk werk en economische groei
Het personeelsbeleid is gericht op ontwikkeling en doorstroming vanuit de eigen organisatie. Hierdoor blijft het familiekarakter van Schouls behouden en wordt de denk- en werkwijze gecontinueerd. Werkomstandigheden worden verbeterd door middel van mechanisatie van werkzaamheden en/of afstoten van lichamelijk zware taken. Ook oudere collega’s kunnen op deze wijze tot aan de pensioengerechtigde leeftijd doorwerken.
Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt worden gemotiveerd om zich te ontwikkelen bij Schouls. Hiervoor zijn speciale begeleiders aangewezen. Dit programma is succesvol.
Motivatie van de toekomstige generaties gebeurt in samenwerking met diverse scholen en opleidingen. Op een speelse wijze worden scholieren en studenten meegenomen in het vakgebied. De noodzaak van duurzaam ondernemen is onderdeel van het introductieprogramma. Schouls biedt stageplekken aan voor alle werkzaamheden, ook voor maatschappelijke stages.
Schouls heeft de trede 3 in de Safety Culture Ladder. Hiermee is een veilige werkomgeving geborgd.
Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
Alle opdrachtgevers, leveranciers en onderaannemers worden actief gemotiveerd mee te werken aan afvalreductie en hergebruik.
De werkwijze van Schouls is in eerste instantie gericht op het voorkomen van afval. In ontwerpfase en in bouwteams wordt eerst gekeken of vervanging wel noodzakelijk is of dat kan worden volstaan met renovatie of hergebruik van onderdelen.
Zodra projecten in uitvoering zijn wordt met de keuze van materialen ingezet op hergebruik en afvalreductie. Bepaalde prefab elementen kunnen wel tot 20-keer worden hergebruikt.
In samenwerking met verschillende partners zoals bijvoorbeeld Stichting BehouT gaat 90% van de gebruikte materialen weer terug de keten in. Voor zover als mogelijk wordt al het afval gescheiden. Het restant van het niet te scheiden restafval wordt aangeboden bij een erkende verwerker waar deze afvalstroom alsnog wordt gescheiden.
Doel 13: Klimaatactie
Energiebesparing is een belangrijke speerpunt in de bedrijfsvoering van Schouls. Een prachtig voorbeeld hiervan is het nieuwe bedrijfsgebouw wat geheel gerealiseerd is volgens de BENG-norm. Het pand is duurzaam en gasloos gebouwd. De energievoorziening gebeurt via zonnepanelen waarbij overtollige energie wordt doorgeleverd aan derden. Dit pand heeft een energielabel A+++++.
Zaken worden per voorkeur gedaan met lokale ondernemers en leveranciers, waarvan wordt verwacht dat deze actief bezig zijn met duurzaamheid. Bij inzet van machines en materieel wordt gekeken naar mogelijkheden van elektrificatie. De kleinere machines zijn allemaal al elektrisch. Voor groot materieel wordt gebruik gemaakt van HVO-100. Schouls heeft de trede 5 in de CO2-prestatieladder.
Doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Schouls is erg actief in de keten om samen met partners impact te hebben op het gebied van klimaatadaptatie, duurzaamheid en circulariteit. Dit gebeurt intern gericht op de eigen organisatie maar wordt ook uitgedragen in de samenwerking met opdrachtgevers, onderaannemers en leveranciers.
Extern wordt gewerkt met scholen en opleidingsinstituten. Schouls is actief lid van Bouw Circulair Betonketen afdelingen Groene Hart en Haaglanden. Hier worden nieuwe producten en/of werkwijze ontwikkeld waarbij zoveel als mogelijk circulariteit wordt nagestreefd. Dit is niet vrijblijvend maar uitkomsten worden bij uitvoering voorgeschreven en ook gecontroleerd.
Ook in de bouwteams is Schouls actief om te komen tot een duurzame werkwijze.
Conclusie
Schouls is heel actief met duurzaamheid bezig. Dit is verankerd in het beleid en de werkwijze van de hele organisatie. Ook naar de toekomst toe is dit geborgd in het bedrijf. Door Schouls wordt de hele keten gemotiveerd en aangespoord om hierin mee te doen. Ook toekomstige generaties worden door Schouls geïnspireerd.
De activiteiten van Schouls op het gebied van duurzaamheid zijn een inspiratiebron voor de hele keten en hebben naar ons idee een positieve invloed op de leefomgeving.
Aannemingsbedrijf Schouls BV is daarmee een zeer waardige Groene Pluimhouder.