2024/3/5 - Proeftuin geopolymeerbeton in IJmuiden van start

Donderdag 29 februari 2024 is de proeftuin geopolymeerbeton op het project Selectieve Onttrekking in IJmuiden van start gegaan. Van Hattum en Blankevoort bouwt hier in opdracht van Rijkswaterstaat. Samen met mensen van SQAPE, Rijkswaterstaat, A. Jansen  en TNO is bijna 80 kuub geopolymeerbeton gestrort voor de afdekplaten van de vispassage.

 

  • Waarom dit zo belangrijk is? Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Door het gebruik van geopolymeerbeton kunnen we de uitstoot van CO2 halveren!
  • Voorafgaand aan de proeftuin is ons geopolymeerbeton als eerste in Nederland gevalideerd door het Betoninnovatieloket. Nu is het tijd voor de volgende stap.
  • De proeftuin geopolymeerbeton is een initiatief van BouwCirculair, een samenwerking van alle belanghebbenden in de bouw. Het streven is het gebruik van duurzame materialen, het reduceren van CO2, en het gebruik van circulaire grondstoffen.
  • In deze proeftuin zal het geopolymeerbeton 5 jaar lang gemonitord worden onder toeziend oog van TNO. Het staat hier bloot aan de elementen en in het bijzonder aan zout zeewater.