2024/11/5 - Materialendepot is succesvolle circulaire stap gemeente Haarlemmermeer

Gemeente Haarlemmermeer zet zich actief in om met circulariteit aan de slag te gaan. In Nieuw-Vennep doet de gemeente ervaring op met een circulaire materialendepot. Dit sluit naadloos aan bij de gemeentelijke visie bij te dragen aan een betere leefomgeving. Iets verderop, in Cruquius, doet Dura Vermeer Infra NW ervaring op met een materialenhub.

 

Tweede leven
Dura Vermeer verzamelt, sorteert en hergebruikt oude bouwmaterialen. Denk aan stenen, rioleringsbuizen en zelfs complete bruggen. Dit is een goed voorbeeld van circulair bouwen, waarbij materialen een tweede leven krijgen in plaats van weggegooid te worden. Dit verlengt de levensduur van bouwmaterialen en helpt de impact van de bouwsector op het milieu te verkleinen.

 

Biobased bouwen
Naast circulair bouwen zet Dura Vermeer Infra NW ook in op biobased bouwen. Dit betekent dat ze natuurlijke en hernieuwbare materialen, zoals olifantsgras en hennep, gebruiken. En geen traditionele, niet-duurzame grondstoffen. De aanpak helpt om de CO2-uitstoot te verminderen en draagt bij aan een duurzamere bouwsector.

 

Continue innoveren
Dura Vermeer Infra NW streeft ernaar om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren en in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit is alleen mogelijk door samenwerking met de hele keten, van leveranciers tot aannemers, en door continu te innoveren. Een mooi praktijkvoorbeeld van circulair bouwen is het hergebruik van een brug die via een online platform is verkregen. De brug werd aangepast en opnieuw ingezet bij werkzaamheden aan een snelweg. Dit soort initiatieven toont aan hoe hergebruik van materialen bijdraagt aan een duurzame infrastructuur.

 

Het succes van het circulaire materialendepot in Nieuw-Vennep
Niet alleen bedrijven zijn bezig met circulariteit, ook de gemeente Haarlemmermeer zelf werkt actief mee. Het circulaire materialendepot aan de Luzernestraat in Nieuw-Vennep is opgezet in samenwerking met firma Vrijbloed.
Hier zijn gebruikte bestratingsmaterialen, zoals betonstraatstenen opgeslagen en ze staan klaar voor hergebruik. Door zelf met dit soort projecten ervaring op te doen, laat de gemeente zien dat ze circulaire initiatieven daadwerkelijk toepast samen met bedrijven als Vrijbloed.

 

Hergebruik
Het depot blijkt een groot succes. Het levert niet alleen milieuwinst op door het hergebruik van materialen, maar ook financiële voordelen. Alleen al in 2023 werd door het hergebruik de CO2-uitstoot met 162.560 kilo verminderd.

Daarnaast krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier de kans om nuttig werk te verrichten. Zij maken de stenen schoon, sorteren ze en zorgen dat ze klaar zijn voor hergebruik in nieuwe bestratingen.

 

Inspiratie
De samenwerking tussen de gemeente en Vrijbloed wordt als uniek bestempeld en trekt de aandacht van andere steden en aannemers. Er komen spontane aanvragen binnen van ontwikkelaars, zoals voor tijdelijke bestrating in projecten als Tudorpark en Hydepark. Dit toont aan dat het depot niet alleen praktisch, maar ook inspirerend werkt voor andere partijen.

 

Samenwerken aan duurzame toekomst
De voorbeelden van Dura Vermeer Infra NW en het gemeentelijke circulaire materialendepot in Nieuw-Vennep laten zien dat circulair en biobased bouwen niet alleen duurzaam is, maar ook economisch aantrekkelijk.

 

Bron:Cstories