2024/10/7 - Afvalplastic gebruiken voor infrastructuur en objecten in de buitenruimte: duurzaam en veilig?
Afvalplastic wordt steeds meer gebruikt voor infrastructuur. Maar hoe infrastructuur en andere objecten van gerecycled plastic zich gedragen onder invloed van het weer, daarover is weinig bekend. Dat gaan we onderzoeken in het recent gestarte project MEGA: Milieu-Effecten van 3d-Geprint Afvalplastic.
De komende jaren moet in Nederland veel oude infrastructuur vervangen worden. In dit project zoeken we daarom antwoorden op de vraag hoe gerecycled afvalplastic op een duurzame en veilige manier te gebruiken is voor infrastructuur. Een van de belangrijkste en meest problematische afvalstromen die vrijkomen in Nederland betreft vormen van kunststoffen. Gemeenten en provincies halen veel afvalplastic op bij huishoudens en bedrijven. Het merendeel belandt nog steeds in de afvalverbrandingsoven zonder dat recycling plaatsvindt.
Bijvoorbeeld voetgangersbruggen
De afvalstromen bij vooral bedrijven blijken homogeen en kunnen een bron zijn voor nieuw materiaal voor publieke infrastructuur, bijvoorbeeld voetgangersbruggen. Zo’n kunststofbrug heeft weinig onderhoud nodig en plasticafval krijgt een nuttige nieuwe bestemming. Op grotere schaal toegepast, zou dit een aanzienlijke bijdrage leveren aan Nederland Circulair 2050. Het bouwen van dergelijke bruggen bevindt zich echter nog in een pioniersfase. Er is bijvoorbeeld nog weinig bekend over de levensduur en de milieu-effecten op bodem en water van objecten uit (3D-geprint) afvalplastic in de buitenruimte. Ook zijn er nog geen vaste procedures of richtlijnen om bijvoorbeeld bruggen vergund te krijgen en weten producenten dus niet waar ze aan moeten voldoen. Zo is een voetgangersbrug in Rotterdam er na een test uiteindelijk niet gekomen.
Eén van de te vervangen voetgangersbruggen in ’s-Hertogenbosch.
Duurzame en veilige manier
Hoe lang blijft infrastructuur van afvalplastic in goede conditie onder alle weersinvloeden? Komen er deeltjes los of chemische stoffen vrij? En is het echt duurzamer om bijvoorbeeld een brug te maken van het afvalplastic dan het te verbranden? Hergebruik kost immers energie en toevoeging van nieuwe grondstof.
Enquête
Met een enquête willen we inzicht krijgen in de mogelijke toepassingen van gerecycled thermoplastisch kunststof voor infrastructuur zoals fiets- en voetgangersbruggen of andere objecten in de openbare buitenruimte (steigers, damwanden, vlonders, bermpaaltjes, straatmeubilair, bermverhardingen en beschoeiingen).
Vormvrijheid van 3D-printen (Kees van den Boogaart – Sparkling Plastic)
We zouden het zeer op prijs stellen als u de enquête zou willen invullen. Het invullen kost slechts een paar minuten tijd. Hieronder staat de link naar de enquête (klik erop of kopieer het adres in uw browser):
https://forms.office.com/e/Nwp52QR1By
Voor nadere informatie graag contact opnemen met:
Lucas van den Akker
Onderzoeker
Lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing van Avans Hogeschool
e-mail: ls.vandenakker@avans.nl
tel: 088 525 7130