2023/8/28 - Onderzoekers verwerken plastic afval in asfalt om het sterker te maken

Wetenschappers van het Australische RMIT University hebben een herbestemming gevonden voor plastic afval dat moeilijk te recyclen is: asfalt. Door het afgedankte plastic in wegen te verwerken, belandt het niet in de verbrandingsoven of op de afvalstortplaats. Bijkomend voordeel is dat de kans op scheuren in en vervorming van asfalt fors afneemt.

 

 

Inwoners van Australië produceren zo’n 2,6 miljoen ton plastic afval per jaar en de beschikbare ruimte op afvalstortplaatsen neemt snel af. Sterker nog, naar verwachting zijn die stortplaatsen in 2025 al vol. Met andere woorden: Australië moet (net als de rest van de wereld) razendsnel met plasticrecycling aan de slag.

Plastic afval in asfalt

Maar niet alle plasticsoorten zijn even gemakkelijk te recyclen. Onderzoekers van het Royal Melbourne Institute of Technology zien juist voor die plastics potentie in asfalt. Plastic kan de prestaties van asfalt namelijk verbeteren. De aankomende tijd testen de wetenschappers dit in de praktijk. Op tien plekken in de Australische staat Victoria worden wegen aangelegd met plastic afval erin verwerkt. Op die manier krijgt 21.000 kilo plastic afval een herbestemming.

De potentie is echter veel groter, benadrukt Filippo Giustozzi, professor aan het RMIT: “Als alle lokale overheden (537 in totaal, red.) een klein beetje gerecycled plastic toepassen in hun wegennet, hebben we een grootschalige herbestemming gevonden voor plastics die doorgaans lastig te recyclen zijn.”

Betere prestaties

Giustozzi en zijn team maakten verschillende samenstellingen van asfalt en plastic afval en onderzochten de prestaties ervan. Die prestaties bleken in veel gevallen beter dan die van conventioneel asfalt, stellen ze in een recent artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science of The Total Environment. Een asfaltmix met plastic afval erin zorgde bijvoorbeeld voor 150 procent minder scheuren in het asfalt. Ook vervorming van het asfalt nam fors af, met 85 procent.

Dit is overigens niet de eerste keer dat wetenschappers van RMIT University afvalstromen toevoegen aan asfaltmix. In 2017 experimenteerden ze al met sigarettenpeuken.

Richtlijnen voor toepassing

RMIT University publiceert ook gedetailleerde richtlijnen voor de toepassing van de nieuwe asfaltmix. Die zijn bedoeld voor lokale overheden, die gezamenlijk eigenaar zijn van 80 procent van het wegennet in Australië. “Met deze richtlijnen kan de duurzame asfaltmix hopelijk op nationale schaal toegepast worden”, aldus Giustozzi.