2023/8/14 - Nieuw platform brengt vraag & aanbod emissievrij bouwmaterieel bijeen

Op zoek naar een emissieloze graafmachine of een vrachtwagen die geen schadelijke stoffen uitstoot? Het nieuwe deelplatform Emission-0 biedt een brede selectie van emissievrij materieel, transport en oplaadvoorzieningen te huur aan. Deelname aan het platform is gratis.

 

Emission-0 wil vraag en aanbod van emissieloos bouwmaterieel bij elkaar brengen en zo de transitie naar een emissieloze bouwplaats versnellen. Inmiddels hebben 23 bedrijven zich aangemeld om hun emissievrije machines via het platform aan te bieden. Daaronder grote aannemers, verhuur- en transportbedrijven.

 

Ook voor kleine aannemers

Een elektrische graafmachine is in aanschaf tot zo’n drie keer duurder dan een conventionele dieselgraafmachine. “Met ons platform komt emissievrij materieel voor iedereen beschikbaar. Kleine aannemers kunnen nu ervaring opdoen met emissievrij werken, zonder dat zij een hoge investering moeten doen”, aldus mede-initiatiefnemer Koudstaal. De eigenaar van de machine bepaalt het tarief dat wordt gevraagd voor het delen van de machine via Emission-0. De machine kan worden aangeboden met of zonder personeel.

Volgens Koudstaal is Emission-O het eerste deelplatform dat enkel open staat voor emissievrije machines en dat werkt zonder winstoogmerk. Het platform wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, de provincies Noord-Holland en Overijssel, Topsector Logistiek en TNO.

In de toekomst zal via stroomkaart.nl op het platform ook inzichtelijk worden gemaakt waar de dichtstbijzijnde stroomvoorzieningen zijn om de elektrische machines op te laden.