2023/5/17 - BAM in-situ koude recycling in Moerdijk

Van oud asfalt een nieuwe weg maken. Dat klinkt logisch, maar het is een gloednieuwe techniek die in Nederland nog nauwelijks wordt toegepast. De Oude Heijningseweg in Heijningen kreeg woensdag 10 mei 2023 de primeur: in opdracht van de gemeente Moerdijk ging aannemer BAM Infra Nederland hier voor het eerst aan de slag met deze methode.

De belangstelling vanuit andere gemeenten was groot, want qua duurzaamheid is deze methode revolutionair. Het oude asfalt wordt volledig hergebruikt in de nieuwe weg. Er wordt maar 3% nieuw materiaal aan toegevoegd, water en schuimbitumen, zodat de brokstukjes oud asfalt goed aan elkaar ‘plakken’ tot een nieuw materiaal.

 

Ter plekke gemaakt
Groot voordeel is ook dat de fabricage ter plekke gebeurt. Er is dus geen transport nodig van of naar een asfaltcentrale. De eerste machine freest het oude asfalt weg, daarna volgt een treintje van wagens en machines die het nieuwe materiaal ter plekke produceren en aanbrengen. Het materiaal hoeft bovendien niet verhit te worden, zoals gewoon asfalt, wat veel gas en CO2-uitstoot bespaart.

 

Inhaalslag
De Oude Heijningseweg is één van de wegen die toe was aan een opknapbeurt. Wethouder Jack van Dorst van infrastructuur: ‘Sinds 2021 zijn we in Moerdijk volop bezig met een inhaalslag in het wegenonderhoud. Omdat we qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland zijn, hebben we nogal wat asfalt. We liggen op koers, vooral in ons buitengebied hebben we al grote slagen gemaakt.”

 

Win-win
BAM Infra was op zoek naar een locatie waar ze een proef kon uitvoeren met de nieuwe recyclingtechniek. ‘En daar hebben we elkaar gevonden’, stelt duurzaamheidswethouder Bennie Blom. ‘Een win-winsituatie. BAM Infra kan aan de slag met deze qua duurzaamheid revolutionaire methode. En wij als gemeente kunnen weer een mooie stap zetten in het verminderen van onze CO2-uitstoot en het hergebruiken van materialen, zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Allebei belangrijk als het gaat om onze duurzaamheidsambities. En net zo belangrijk: we hebben straks een Oude Heijningseweg die weer zo’n 20 jaar meekan.’

bron: gemeente Moerdijk