2023/12/13 - Pilot met inspectieput van zelfverdichtend geopolymeerbeton

Gemeente Huizen en Dura Vermeer, voer en in bouwteamverband een rioolreconstructie uit in de Noord-Hollandse gemeente. In vier fases wordt de complete verharding en riolering opgebroken en een nieuw rioolstelsel aangebracht. In dat project is een inspectieput van zelfverdichtend geopolymeerbeton geplaatst.

 

Dura Vermeer wil volgens het Klimaatakkoord de CO2-uitstoot tegen 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Een belangrijke bron van CO2-uitstoot in de bouwsector is de productie van beton. Met name het gebruik van Portlandcement is verantwoordelijk is voor ongeveer 6 procent van de wereldwijde CO2-emissie. In Nederland is dit percentage circa 1,5%, vanwege het gebruik van Hoogovencement. De introductie van het zelfverdichtende geopolymeerbeton is een veelbelovende oplossing voor emissiereductie: ruim 35% ten opzichte van traditioneel beton.

 

Geopolymeer inspectieput

In het project in Huizen werkt het bouwteam samen met Martens Beton. Martens heeft in eigen beheer een geopolymeerbeton ontwikkeld. Dura Vermeer heeft recentelijk de eerste inspectieput van deze betonsoort geplaatst. Met een inwendige maat van 1000 x 1000 mm is deze innovatieve inspectieput een tastbaar voorbeeld van de inzet van alternatieve materialen. En is het een veelbelovende stap naar het gebruik van duurzamere materialen in de toekomst.

Bron:OTAR