2023/11/20 - BAM geeft met GROENR een sectorbrede impuls aan verduurzaming

BAM Infra Nederland start GROENR om versneld duurzame doorbraken te realiseren. We stellen een duurzamer betonconcept met de naam GROENR BETON beschikbaar aan de markt. GROENR BETON is per direct verkrijgbaar bij betonleverancier Albeton onder de productnaam Reduxx. We verwachten dat GROENR BETON op korte termijn via meerdere leveranciers onder een eigen merknaam verkrijgbaar is.

 

Versneld doorbraken realiseren
We hebben het initiatief voor GROENR en GROENR BETON vandaag bekend gemaakt tijdens het Beton Event. En roepen de betonsector op de krachten en expertise te bundelen om nieuwe duurzamer betonmengsels breed beschikbaar te maken in Nederland. Betonleverancier Albeton en de Betonvereniging hebben GROENR BETON inmiddels omarmd. Zij zijn ervan overtuigd dat samenwerking over de grenzen van de individuele bedrijven heen leidt tot beter en sneller resultaat richting het ontwikkelen van CO2-neutraal beton. Inmiddels zijn er vergevorderde gesprekken met meerdere andere betonleveranciers.

 

Koplopersrol in verduurzamen sector
Het nieuwe duurzamere beton dat we als impuls voor GROENR beschikbaar stellen aan de markt bevat minder cement. Toepassing van het betonconcept leidt tot een reductie van 15 tot 20 procent CO2-uitstoot ten opzichte van traditionele mengsels. De eigenschappen van GROENR BETON zijn vergelijkbaar met die van traditioneel beton, waardoor het geschikt is voor vele toepassingen. Zo is het duurzamere betonconcept ook te gebruiken in combinatie met circulaire toeslagmaterialen. Aan het einde van de levenscyclus is GROENR BETON net zoals traditioneel beton herbruikbaar en klaar voor een nieuw leven. We hebben het betonconcept in diverse civiele bouwprojecten succesvol toegepast, zoals bij de fiets- en voetgangersbrug over de Groote Wielenplas in Rosmalen. Ook zijn er positieve ervaringen met het beton binnen de woning- en utiliteitsbouw.

 

Eerste GROENR beton per direct beschikbaar
Beton- en prefableveranciers die zich bij GROENR BETON aansluiten, kunnen het duurzamere betonconcept onder hun eigen merknaam uitbrengen. Ze voeren daarbij uitsluitend het GROENR BETON label. Albeton is de eerste leverancier die het duurzamere beton per direct onder de naam Reduxx aan de markt gaat leveren. Heimen Droog, algemeen directeur van Albeton: “Beton is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal, maar tegelijkertijd door deze enorme omvang een materiaal met een grote CO2-footprint. Beton kunnen wij alleen verduurzamen door in de hele keten samen te werken. Albeton is dan ook trots een volgende stap te kunnen zetten met de levering van GROENR BETON.”
BAM verwacht dat GROENR BETON op korte termijn via meerdere leveranciers verkrijgbaar zal zijn.

 

Geïnteresseerden in het duurzamere beton en in de doorontwikkeling ervan, kunnen zich melden via www.groenrbouwen.nl