023/10/18 - Amerikaanse start-up presenteert duurzaam cement dat CO2 opneemt

De Amerikaanse start-up C-Crete heeft een duurzamere manier gevonden om beton te produceren. Met een geheim alternatief voor cement – het hoofdbestanddeel van beton – slaagt het bedrijf erin om de CO2-uitstoot die met de productie van beton gepaard gaat te verlagen. Het opschalen van de productie heeft nu de prioriteit.

 

Bron: CHANGE.INC SEBASTIAN MAKS

 

Na water is beton het meest gebruikte materiaal ter wereld. Dat heeft vele redenen; niet alleen is het relatief goedkoop, ook is het sterk, vuurbestendig en flexibel in het gebruik. Een betere grondstof voor de bouwsector was lang niet te bedenken. Maar die voordelen komen met een groot nadeel: de productie van beton stoot veel CO2 uit. Dat komt voornamelijk door het hoofdbestanddeel cement, dat verantwoordelijk is voor zo’n 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Alternatieve binder

Daarom heeft de start-up C-Crete, opgericht door een oud-PhDer van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een alternatief voor cement ontwikkeld. Hoewel het bedrijf de exacte samenstelling van het materiaal geheim houdt, bestaat het uit een ‘gepatenteerd materiaal’ dat zich bindt aan mineraalhoudende grondstoffen en restproducten van de industrie. Het voordeel daarvan is dat die ingrediënten vaak lokaal voorradig zijn en er dus geen intensief transport plaats hoeft te vinden. Ook behoeft de samenstelling geen verhitting tot hoge temperaturen zoals het geval is bij traditioneel portlandcement. Daarbij beweert C-Crete dat het materiaal gedurende zijn levensduur CO2 opneemt uit de atmosfeer en daardoor nog sterker wordt. Al die elementen zorgen voor een schonere variant van cement en dus van beton.

Zelfde eigenschappen

Als het alternatieve cement van C-Crete wordt gemengd met water, zand en grind – dezelfde elementen als waarmee normaal cement wordt gemengd – ontstaat een product dat even sterk is als beton met portlandcement erin, blijkt inmiddels uit metingen van onafhankelijke partijen. Dat is van groot belang omdat beton veel wordt gebruikt bij constructies die veel krachten moeten kunnen verduren, zoals van hoge gebouwen en bruggen.

“Het enige dat betonbedrijven hoeven te doen is hun portlandcement verwisselen met onze binder”, zegt oprichter Rouzbeh Savary daarover. “Het beton dat daaruit voortkomt heeft verder hetzelfde mixontwerp. Het bestaat uit dezelfde verhouding van cement tot zand, grind en andere hulpstoffen.”

Hogere productie

Savary werkt nu aan het opschalen van de productie van C-Crete. Momenteel kan zijn productiefaciliteit dagelijks enkele tientallen tonnen van het product fabriceren. Dat staat in schril contrast met de 2.000 ton die een doorsnee cementfabrikant dagelijks produceert. C-Crete ontving in ieder geval alvast een gift van 2 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) van de Amerikaanse overheid om de opname van atmosferische CO2 in beton verder te onderzoeken. Inmiddels wordt C-Crete ook al gebruikt in een gebouw dat in Seattle gerestaureerd wordt.