2022/2/22 - Vooraankondiging: Seminar biobased bouwen en biobased bouwmaterialen 20 april

Er is in Nederland steeds meer aandacht voor een andere manier van bouwen met gebruik van materialen die veel minder een aanslag op het milieu inhouden. Dat moet ook wel willen we de milieudoelstellingen halen. Dit zorgt voor de opkomst van biomaterialen zoals hout en houtachtige gewassen, toepasbaar in de bouw. Ondanks dat deze materialen nog maar een fractie van de totale hoeveelheid toegepaste bouwmaterialen omvat (0,5%) ligt hier wel de toekomst.

 

Om het gebruik van biobased bouwmaterialen en biobased bouwen te bevorderen zijn in Nederland en internationaal verschillende studies en initiatieven opgestart. Een tweetal willen we hier noemen:

  • Circular Biobased Construction Industry (CBCI) een internationaal project in het kader van het Europese Interreg 2 Zeeën programma dat zich richt op goede praktijkvoorbeelden van biobased bouwen en mede hierop gebaseerd praktijkonderzoek naar randvoorwaarden voor (het stimuleren van ) biobased bouwen op een circulaire en industriële manier;
  • Biobased Innovation Gardens, een Zuid Nederlands project dat op basis van praktijkonderzoek nagaat welke gewassen geschikt zijn voor onder andere biobased bouwmaterialen.

 

Beide projecten zijn nog niet afgerond maar de tussentijdse resultaten zijn zeker de moeite waard om te delen. Dit willen we doen in een aansprekende omgeving: SPARK Makers Zone – Paardskerkhofweg 15, in Den Bosch. Niet alleen een plek om elkaar te ontmoeten maar ook om een beeld te krijgen van de laatste ontwikkelingen in de bouw.
Noteer daarom vast de datum in uw agenda: 20 april 2022 vanaf 14.00 uur

 

Verdere informatie over het programma, de sprekers en het symposium volgt in de loop van de komende weken. Dan kunt u zich ook opgeven voor dit aansprekende seminar/symposium.
Namens de initiatiefnemers,

  • Emile Quanjel, Ontwerper & Onderzoeker & Ontwikkelaar – emeritus lector Innovatie Bouwproces & Techniek Avans Hogeschool
  • Fred van der Burgh & Sissy Verspeek, dir. Agrodome B.V.
  • Luc Broos, Biobased Innovation Gardens & Green Tech Campus Boxtel