2022/11/28 - Gemeente Nijmegen plant vanaf 2023 jaarlijks 1000 bomen

“Een groene stad vinden we belangrijk. Daarom plant de gemeente in het najaar van 2022 zo’n 300 bomen. Vanaf 2023 planten we jaarlijks 1000 bomen extra. Dit doel staat ook in het coalitieakkoord 2022-2026.” aldus de gemeente Nijmegen.

 

De eerste bomen werden op 16 november 2022 geplant tijdens de nationale boomfeestdag samen met leerlingen van basisschool Klein Heyendaal.

Nijmegen wil naast het aantal bomen laten groeien en ook voor zorgen dat bomen gezonder blijven en dus langer blijven staan. Dit en andere acties staan ook in het ‘Bomenplan’. De bomen die geplant zijn op de Nationale Boomfeestdag, zijn de eerste bomen uit dit plan. Meer bomen en dus meer groen heeft namelijk veel voordelen. Zo blijft de stad koeler bij hitte en zorgen bomen ervoor dat regenwater makkelijker in de bodem verdwijnt. Ook zorgen extra bomen voor een mooie groene omgeving.

 

Bomen beschermen

Een van de acties uit het Bomenplan is het aannemen van een bomenwachter. Deze persoon controleert hoe gezond de bomen zijn en of er niet illegaal gekapt wordt. De bomenwachter neemt ook andere beslissingen, zoals het verplaatsen of vervangen van bomen.

De gemeente kiest de plekken van de nieuwe bomen bewust uit, door te letten op gebouwen in de omgeving, de ruimte voor de wortels van de boom en de kwaliteit van de grond waarin de boom staat. Zo leven de bomen langer. Ook plaatst de gemeente waar dat kan vervangende bomen als bomen gekapt worden. Kan dit niet, dan plaatsen we ergens anders een extra boom.