2022/11/18 - Groningen ontwikkelt lichtgekleurd asfalt dat minder heet wordt

De Gemeente Groningen heeft een nieuw soort asfalt ontwikkeld dat minder vervuilend is voor het milieu. Zo blijft het asfalt door de wittige kleur zo’n 15 graden koeler dan doorsnee asfalt, waardoor het minder snel slijt en fijnstof loslaat. De gemeente stelt het recept van het mengsel beschikbaar voor andere gemeentes.

 

Witte stenen zorgen voor koeler asfalt
De gemeente Groningen heeft een eigen asfaltmengsel ontwikkeld met de naam GemGroReflection. Het asfalt is zo gemaakt dat het na een korte periode van gebruik witter wordt. “Dat komt door de ingecalculeerde slijtage”. De witte stenen zorgen voor koeler asfalt.
De temperatuur kan op een zonnige dag wel 15 graden kouder zijn dan bij doorsnee asfalt. En doordat het asfalt koeler is, is de kans op spoorvorming en rafeling minder. Dat leidt volgens de gemeente tot minder onderhoudt en CO2-uitstoot.

 

Door minder slijtage gaat het langer mee
De gemeente Groningen verwacht dat het nieuwe asfalt langer dan de gebruikelijke 15 jaar meegaat. “Omdat er door de dalende temperatuur minder spoorvorming en slijtage is, blijft het asfalt langer goed”, is de gedachte.
Wanneer het asfalt toch aan vervanging toe is, kan het door een asfaltcentrale gerecycled worden tot nieuw asfalt. Het mengsel wordt dan verwarmd tot een temperatuur van zo’n 130 graden Celsius. Dat is 30 graden kouder dan bij normaal asfalt. Daarmee wordt er volgens de gemeente 2 procent CO2-uitstoot bespaard bij de productie.

De gemeente Groningen stelt de samenstelling van het asfalt beschikbaar voor andere gemeentes. Donderdag 17 november legde wethouder Mirjam Wijnja (Groen Links) het eerste stuk van het asfalt aan in Wimpel in Lewenborg.