2022/11/15 - Eerste Harsfalt aangelegd

Afgelopen maand werd voor het eerst in Nederland Harsfalt aangebracht: asfalt met een honderd procent biologisch bindmiddel. Het is een belangrijke en grote stap in de ontwikkeling van bio-asfalt, waarmee het asfalt van het Nederlandse wegennet de komende jaren toekomstbestendig kan worden vervangen. De initiatiefnemers, Mourik Infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra, zijn trots op het ontwikkelde product.

 

Harsfalt aanleggen
In Harsfalt is het bitumen, dat wordt gewonnen uit ruwe aardolie, vervangen door een honderd procent biologisch bindmiddel. Dit bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine uit olifantsgras. Alle bestanddelen en het mengsel zijn onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen. Het toepassen van Harsfalt zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van de branche om in 2030 klimaatneutraal te werken aan de Nederlandse wegen. De initiatiefnemers zijn Mourik Infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra. Esha en Miscancell leveren de grondstoffen en het Asfalt Kennis Centrum verzorgt het onderzoek en de monitoring.

 

Harsfalt aanleggen
Woordvoerder Ralph Venema: “Het Asfalt Kennis Centrum is trots op zijn aandeelhouders, die blijvend asfaltmengsels ontwikkelen en bijdragen aan de doelstellingen van de opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat. Deze specifieke samenwerking van de aandeelhouders Mourik Infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra heeft een heel belangrijke stap opgeleverd voor de asfaltbranche. Een prachtig voorbeeld van hoe MKB-bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen.”

Het asfalt is aangebracht in twee proefvakken in de gemeenten Assen en Oude IJsselstreek en deze proefvakken worden vier jaar lang gemonitord door het Asfalt Kennis Centrum, waarbij het onder andere het verouderingsgedrag van het wegdek in de gaten houdt.