2021/2/5 - Toepassing geopolymeerbeton bij bouw Ecodorp in Boekel

Aan de rand van het Brabantse dorp Boekel is het Ecodorp gebouwd. Dit is een circulaire woonwijk waar de bewoners volledig zelfvoorzienend zullen zijn. Jansen Beton is door bouwaannemer Eco+Bouw ingeschakeld om een duurzame bijdrage te leveren aan de bouw van het Ecodorp. Zo verzorgen zij de aanleg van de fundering op basis van geopolymeer.

Kenmerkend voor het Ecodorp is dat deze klimaatpositief gebouwd wordt. Om dit te realiseren past Eco+Bouw uitsluitend natuurlijke- en herbruikbare bouwmaterialen toe. Daarbij wordt kritisch gekeken naar de bijdrage van leveranciers aan dit doel.

 

Geopolymeer als duurzaam fundament Ecodorp

Het Ecodorp biedt ruimte aan 36 nieuwe klimaatadaptieve huurwoningen. Deze woningen worden gebouwd op een fundering op basis van geopolymeerbeton. Dit is een duurzaam alternatief voor traditioneel cementgebonden beton. Na eerder geopolymeerbeton succesvol toegepast te hebben in de wegenbouw, past Jansen Beton nu voor het eerst geopolymeerbeton toe in een woningbouwproject.

 

Geopolymeertechnologie

De productie van geopolymeerbeton vindt plaats op de betoncentrales van Jansen Beton op basis  van gepatenteerde geopolymeertechnologie. Hierbij wordt het cement, wat bij traditioneel beton als bindmiddel gebruikt wordt, vervangen door geopolymeer. Dit is een bindmiddel gemaakt van secundaire, minerale grondstoffen. Met de toepassing van geopolymeer én door de primaire toeslagmaterialen te vervangen door gecertificeerde secundaire materialen, wordt een CO2-reductie tot 85% gerealiseerd ten opzichte van traditioneel beton, zonder dat er ingeleverd op de kwaliteit of andere belangrijke producteigenschappen van beton. De toepassing van geopolymeerbeton van Jansen Beton past daarom goed bij de realisatie van een klimaatpositief bouwproject.