2021/11/9 - 1000 m2 tweedehands betonvloer hergebruikt in nieuwe sporthal

Zo’n 1000 m2 betonvloer uit een oud kantoorpand van de provincie Gelderland wordt hergebruikt in een sporthal die de gemeente Arnhem bouwt. De producent die de vloerplaten in 1986 maakte, doet mee met het project. Vandaag zetten Gelders gedeputeerde Jan Markink, wethouder Bob Roelofs van Arnhem en directeur Bas van Amstel van Dycore hun handtekening onder deze samenwerking. Een nieuwe betonvloer kost ongeveer 70 ton CO2. Een groot deel daarvan wordt door het hergebruiken bespaard.

 

Circulair slopen en bouwen
Prinsenhof A is een verouderd gebouw dat plaats moet maken voor meer groen in het gebied. In plaats van het te slopen, wil de provincie de vrijgekomen materialen hoogwaardig laten hergebruiken. Zo verminder je CO2 uitstoot en ga je zuinig om met schaarse grondstoffen. Met name de productie van beton brengt veel CO2 voort. Hergebruiken hiervan levert daardoor ook veel besparing op.

De provincie ging daarom specifiek op zoek naar een afnemer die hier een goed doel voor had. De gemeente Arnhem had wel zo’n doelgebouw: de nieuwe duurzame sporthal aan de Middachtensingel. Arnhem stimuleert bedrijven en inwoners om zoveel mogelijk te verduurzamen en te recyclen, maar begint ook bij zichzelf. ‘De noodzaak van circulair bouwen en slopen hoeven we in deze tijd aan niemand meer uit te leggen’, aldus Bob Roelofs, projectwethouder voor de bouw van de sporthal. ‘Het vergt echter lef en creativiteit om een project daadwerkelijk circulair aan te pakken. Want dat is meestal niet de makkelijkste weg. Hergebruik van deze betonvloer is daar een voorbeeld van. Alle lof dus voor de mensen die hier hun kennis en kunde hebben gebundeld. Als overheid willen we graag het goede voorbeeld geven.’

 

Kennis nodig
Een mooi plan, maar hergebruik brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is een nog relatief nieuw proces en er moet nog veel uitgedacht worden, pionieren dus. Hoe bepaal je bijvoorbeeld of de betonplaten veilig een tweede kans kunnen krijgen en hoe haal je ze vervolgens zonder beschadigingen uit het gebouw? ‘Daarom zijn we zo blij dat Dycore meedoet aan dit project. Hun kennis is essentieel.’ aldus Roelofs.

Dycore leverde in 1986 de betonnen kanaalplaatvloer voor het gebouw. De producent zal het hele proces van demontage en montage begeleiden. ‘We hebben het betonakkoord ondertekend en duurzaamheid en circulariteit staan hoog op de agenda.’ legt directeur Bas van Amstel de deelname toe. ‘Dit project past daar goed bij, want hergebruik van de vloerplaten ten opzichte van nieuwe vloerplaten levert een enorme milieuwinst oplevert.’

Begin volgend jaar worden de platen los gezaagd en uit het gebouw gehesen. Dan worden ze op locatie elders voorbereid voor hergebruik. Later dat jaar worden de platen vervolgens aangeleverd en in de nieuwbouw toegepast. Daar kunnen de platen dan weer voor een flinke periode dienst doen voor de 2e keer.

 

Aanbesteding
Op dit moment is hergebruiken van beton financieel nog niet rendabel. Met dit project wil de provincie dit een stap dichterbij brengen. ‘Gelderland wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken en 55% minder CO2 uitstoten. Als provincie nemen we daarin het voortouw door zelf in 2030 helemaal CO2 neutraal te zijn en dit soort pioniersprojecten te starten.’ aldus Markink.

In de Arnhemse sporthal wordt een deel van de betonnen vloerplaten uit Prinsenhof A gebruikt. De provincie heeft een aanbesteding lopen om een bedrijf te vinden dat alle vrijgekomen materialen uit Prinsenhof A hoogwaardig kan hergebruiken. Binnenkort wordt bekend wie deze aanbesteding voor dit ‘circulair delven’ heeft gewonnen en wat er met de overige 7.000 m2 betonvloer gaat gebeuren.