2022/1/17 - Wereldprimeur: elektrische asfaltspreidmachine voor BAM

In opdracht van BAM Infra Nederland hebben Wirtgen en New Electric een asfaltspreidmachine omgebouwd naar de eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine ter wereld. Op jaarbasis besparen we hiermee ruim 93.000 kilogram CO? en 115.000 gram stikstofoxide.

 

Van Stage V naar elektrisch
Samen met partners Wirtgen en New Electric heeft BAM de Stage V motor vervangen door een elektrische aandrijving bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren. Met een tweede 270 KWh batterij kan het materieel na een lange draaidag direct door naar een volgende opdracht. Deze wisselaccu is ook geschikt om in andere machines te gebruiken.

 

CO?-besparing van ruim 93.000kg
De inzet van de elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO? en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Op volgeladen accu’s is de elektrische asfaltspreidmachine acht tot tien uur inzetbaar. Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

 

Duurzame oplossingen
BAM kijkt continu naar mogelijkheden voor een positieve milieu-impact op en in onze omgeving. Op materieelgebied doet zij dit door medewerkers op te leiden in het ‘nieuwe draaien’, door het investeren in elektrische keten en door de bouw van ’s werelds eerste elektrische wals in 2020. Negentig procent van het machinepark van BAM Infra Nederland draait op Stage V motoren met HVO als brandstof. BAM streeft ernaar om medio 2022 de eerste volledig emissieloze asfaltset op de weg te hebben staan.

 

bron: www.bam.com