2020/11/30 - Duurzame bermverhardingen kunnen jaren mee

Met een innovatieve stabilisatietechniek heeft Terrastab een unieke bermverharding gecreëerd. Met een speciaal voor bermen ontwikkelde machine, creëren we met bestaande bermmaterialen een fundering voor grasbetonstenen. Deze fundering heeft een levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Door het bestaande materiaal op te waarderen met bindmiddelen en additieven en daarna goed te verdichten, komen de grasbetonblokken voor jaren vast te liggen op een gebonden fundering.

 

Innovatief  

“Over deze dijk rijdt veel vrachtverkeer, de dijk is alleen vrij smal. Wanneer twee vrachtwagens elkaar passeren, moeten zij uitwijken naar de berm. Hierdoor ontstaan gaten, welke we ongeveer drie keer per jaar moesten vullen”, vertelt Bert Rog, wegbeheerder bij de gemeente Neder-Betuwe. “Deze omstandigheden waren erg gevaarlijk voor de vele fietsers die over de dijk komen.” 

Door deze innovatieve aanpak hoefden we geen materiaal afte voeren. Hiermee is het een duurzame oplossing.Rog legt uit: “De bestaande grond is gemengd met een bindmiddeldat hard wordt. Vervolgens kunnen de grasbetontegels gelegd worden. Doordat er gras groeit tussen de tegels, krijgt de berm weer een groene uitstraling.”

 

Strakke planning  

Het project moesten we in één week realiseren. Bert Rog: “We hadden geen mogelijkheden voor een omleiding. Daarom hebben we het project tijdens de jaarmarkt uitgevoerdDan komt er toch geen verkeer over deze dijk.” Het zorgde wel voor veel druk, maar dankzij de goede voorbereidingen van Terrastab kwam de planning niet in gevaar.

 

Samenwerking Terrastab 

“De samenwerking tussen alle partijen verliep goed.Terrastab is een professioneel bedrijf en levert kwaliteit. Ook het probleem met de dijkverzwaring hebben ze prima opgelost”, stelt Rog.  

“Ook de bewoners en bestuurders van de gemeente Neder-Betuwe zijn blij met deze oplossing, nu is gaten vullen verleden tijd. Deze oplossing gaat de komende tien jaar wel mee”, besluit Rog.