2020/10/7 - SBIR Circulaire Viaducten naar fase haalbaarheidsonderzoek

De SBIR circulaire viaducten heeft vorige week de fase van beoordeling afgerond. De beoordelingscommissie is positief verrast door de 32 inschrijvingen en heeft na uitvoerig overleg de 10 best scorende (met gemiddelde van een 8) consortia geselecteerd. Dat getuigt van een hoog niveau!

 

De consortia (op alfabetische volgorde): Arcadis Nederland BV, Consortium Vici v.o.f., Heijmans Infra B.V., Max Bogl Nederland BV, Mobilis B.V., N.V. BESIX S.A., Nebest B.V., Royal Haskoning DHV, Studio RAP en Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs BV gaan door naar de fase van haalbaarheidsonderzoek.

 

Van haalbaarheidsonderzoek naar prototypes
Op 7 oktober 2020 vond de startbijeenkomst met de 10 geselecteerde consortia plaats in Utrecht. De fase van het haalbaarheidsonderzoek loopt van oktober 2020 tot februari 2021 met als doel tot een selectie van 3 consortia te komen die de prototype fase ingaan.

 

SBIR Circulaire Viaducten geeft boost aan ontwikkeling innovaties voor vervangingsopgave Bruggen en Viaducten
Het Rijk heeft de ambitie om de economie van Nederland in 2050 volledig circulair te laten zijn, maar Rijkswaterstaat wil sneller. Vanaf 2030 wil de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken. Dit geldt ook voor het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen. Een enorme uitdaging met een flinke urgentie en daarmee ook veel marktpotentie.

Op dit moment zijn er nog geen ‘inkoopklare’ werkwijzen of oplossingen voor circulaire viaducten. Met de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten wil Rijkswaterstaat hier verandering in brengen en bruikbare innovaties voor circulaire viaducten laten ontwikkelen die zij als ‘launching customer’ kan gaan toepassen.