2020/10/5 - CO2 van afvalbedrijf wordt grind voor de bouw

De afvalverwerking AVR bij Arnhem krijgt een fabriek waar het bedrijf Carbon8 bouwmateriaal maakt van CO2 en andere afvalgassen. Het is een pilotproject, maar kan veel betekenen voor de toekomst; als CO2 nuttig gebruikt wordt, komt het immers niet in de atmosfeer terecht.
De verwerkingsinstallatie van AVR in Duiven produceert jaarlijks 400.000 ton CO2. Een klein deel daarvan gaat straks een container in, waar technologie van Carbon8 in zit. Die zorgt ervoor dat een natuurlijk proces, waarin CO2 reageert met gesteenten, veel sneller verloopt. Het duurt minuten in plaats van jaren om calciumcarbonaat te maken. Het calcimumcarbonaat, in de vorm van grind, kan vervolgens gebruikt worden in de bouw.

 
100 ton grind

Voor AVR-Afvalverwerking is de proeffabriek een volgende manier om iets nuttigs te doen met CO2. Airliquide neemt al een deel van de CO2 af en levert hem aan omliggende glastuinbouw, waar de planten groeien dankzij CO2. Het een bescheiden fabriekje: er komt uiteindelijk 100 ton materiaal uit. Dat grind wordt getest door bouwbedrijven, en als het goed genoeg is kan AVR de fabriek langer laten draaien.

Hoewel dit nog een proeffabriek is, zijn er ook al commerciële plannen. Carbon8 tekende een contract met een Frans cementbedrijf om afgevangen CO2 te gebruiken om bouwmateriaal te maken. Als de proeffabriek naar behoren werkt, wil AVR ook zo’n commercieel project starten, aldus Carbon8.