1e biocomposiet tiny house staat in Emmen - lees verder...

Op het terrein van het Hondsrugcollege in Emmen openden studenten van het Drenthe College, Hondsrugcollege en NHL Stenden het eerste tiny house van 100% biocomposiet. Met het project willen de studenten aantonen dat biocomposieten niet alleen geschikt zijn voor isolatiematerialen, afdekprofielen en platen. Maar ook dat je er dragende panelen en frame- en skeletbouwconstructies mee kan maken die voldoen aan Nederlandse en Duitse bouw- en veiligheidsnormen.

De komende tijd wordt het tiny house door lectoren en studenten van NHL Stenden in Emmen uitgebreid getest op technische levensduur en weerbestendigheid.

 

Samen werken aan alternatieve bouwmaterialen
Vanuit de samenwerking tussen kennisinstellingen NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, het Hondsrugcollege, het Duitse Fiber Institute Bremen en de bedrijven Kuipers & Koersbouw/Bioframe, Millvision, KIEM, Hempflax, FIBY, Domesta en het Duitse Naftex is de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om het tiny house in Emmen te bouwen van biogebaseerde materialen. Onder andere de wandpanelen, dakbedekking en kozijnen zijn hiervoor speciaal in dit project ontwikkeld.

 

Uitgevoerd binnen het initiatief Geen PAC
Het project is uitgevoerd binnen het initiatief Geen PAC en is gerealiseerd in het kader van het inmiddels afgeronde Duits-Nederlandse INTERREG V A-project ‘Bio-economie in de non-foodsector’. Het project werd ondersteund met middelen vanuit de Europese Unie, de deelstaat Niedersachsen, zeven Nederlandse provincies en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.