2020/9/9 - Wereldprimeur: geheel elektrische betonmixer voor Kijlstra Betonmortel

Kijlstra heeft de eerste geheel elektrische betonmixer ter wereld in gebruik genomen. De trommel en de motor van de vrachtauto worden volledig elektrisch aangedreven. De truckmixer is stil en vrij van de uitstoot van CO2 en stikstof.

De wereldprimeur vond plaats in Amsterdam. Marieke van Doorninck (wethouder van Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid) en Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) onthulden de nieuwe truckmixer. Kijlstra Betonmortel heeft samen met Bontrup Mortel Circulair een betoncentrale in de Amsterdamse haven. Samen leveren ze met dit initiatief een bijdrage aan zowel het gemeentelijke als het havenbeleid dat meer inzet op duurzaamheid. De vermindering van stikstof, een ander effect van de elektrische aandrijving, is daarnaast gunstig voor de woningbouwambities van de hoofdstad.

lees verder

 

Marieke van Doorninck is dan ook blij met de elektrische betonmixer: “In Amsterdam stellen we hoge duurzaamheidseisen aan nieuwe woningen die worden gebouwd. Maar het is minstens zo belangrijk dat het bouwen van deze woningen ook op een zo’n duurzaam mogelijke manier gebeurt. Dat is niet alleen prettig voor de omgeving, omdat het gepaard gaat met minder lawaai, maar helpt ons ook bij de stikstofproblematiek. Door onze stikstofuitstoot tijdens de bouw omlaag te brengen kunnen projecten op een verantwoorde manier doorgaan, zonder dat de kwaliteit van de natuur daarbij in het geding komt.”

Technisch directeur van Kijlstra, René Kors, wijst erop dat één wagen nog maar het begin is. “Er zijn zo’n 150 betoncentrales in Nederland. Vanuit elke fabriek vertrekken dagelijks vrachtwagens en betonmixers. Als elektriciteit of waterstof in onze sector de norm wordt, creëren we een gigantisch milieuvoordeel.”

 

Groei bouwstoffen in Amsterdamse haven

Omdat er nog veel groei is in de bouw (woningen, kantoren, wegen), neemt ook de opslag van bouwstoffen toe in de Amsterdamse haven. Volgens Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam, is het niet alleen een groei in volumes, maar ook in innovatie. “Bouwstoffen vormen een belangrijke ladingstroom voor de Amsterdamse haven. Amsterdam heeft een grote bouwopgave en de bouwers voelen de gevolgen van de stikstofproblematiek. Deze innovatieve betonmixer zorgt voor minder CO2- en stikstofuitstoot en is daardoor minder milieubelastend. Ik weet dat er ook wordt gewerkt aan een reductie van de CO2-effecten van beton zelf, door het materiaal een andere samenstelling te geven (minder cement, meer natuurlijk gesteente). Met dit soort initiateven maken we de haven en de stad duurzamer. Ik ben dan ook trots op dit soort innovatieve havenbedrijven .”