2025/7/9 - Helmond: ‘WMA is standaard sinds 2025 – en dat werkt prima’
Werken met Warm Mix Asfalt? ‘Ga het gewoon doen.’ Tot die conclusie komen zowel de gemeente Groningen, Helmond als Utrecht. Drie gemeenten die Warm Mix Asfalt (WMA) toepassen in hun projecten bij de aanleg van wegen. In deze serie artikelen delen zij hun ervaringen, tips en aandachtspunten. Koudwatervrees? Dat blijkt helemaal niet nodig.
Deel 2: Gemeente Helmond

Ervaringen WMA
De gemeente Helmond heeft Warm Mix Asfalt (WMA) sinds 1 januari 2025 verplicht gesteld in haar moederbestek voor deklagen. Dat is geen symbolische stap: het is het resultaat van twee jaar voorbereiding, samenwerking en durven doen. Projectmanager Bram Hofschreuder vertelt over het proces, de uitvoering én de lessen.
Ring BZOB Helmond
Het asfalt is nog maar net afgekoeld als Bram Hofschreuder, projectmanager Ingenieursbureau bij de gemeente Helmond, vertelt over het project op de ring BZOB. Dit is het Bedrijventerrein Zuidoost Brabant in Helmond waar de gemeente de Maisdijk, Rijstdijk en Korendijk opnieuw laat asfalteren.
‘Afgelopen weekend [14/15 juni 2025, red.] hebben we hier het eerste project met WMA in de deklaag gerealiseerd. Dit is ook meteen een pilotproject waarbij we naast de standaard 30% ook 60% PR, gerecycled asfalt, in de deklaag verwerken’, vertelt Hofschreuder. ‘Eind juni starten we met een tweede WMA-project aan de Rochadeweg. Een verbindingsweg tussen twee grote provinciale wegen die de hoofdontsluiting vormt voor het industrieterrein BZOB.’
Warm Mix Asfalt is de standaard vanaf 1 januari 2025
‘Voor de onder- en tussenlagen van de weg gebruikten we al langer WMA. Sinds 1 januari 2025 staat in het moederbestek van de gemeente Helmond dat WMA ook verplicht is voor de deklagen. Als je kijkt naar de afspraken in het klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot fors naar beneden om de productie van asfaltmengsels duurzamer te maken. Dat wetende zijn we zo’n 2 jaar geleden begonnen met marktonderzoek en in gesprek gegaan met diverse aannemers’, vertelt Hofschreuder.
‘We hebben een gedreven groepje met collega’s van de afdeling realisatie en beheer, het ingenieursbureau en de assetmanagers die zich hiervoor intrinsiek gemotiveerd inzetten. Daarnaast werkten we nauw samen met BAM Infra zuid en wonnen we extern advies in. Na het nodige onderzoek hebben we de bestekeisen aangescherpt en inmiddels twee projecten aanbesteed met dit nieuwe moederbestek. De uitvoering van dat eerste pilotproject was dus in het weekend van 14/15 juni.’
Zorgvuldig werken
Met de werkzaamheden nog vers op het netvlies herkent ook Hofschreuder de andere walsinzet. ‘De volgorde waarin de walsen reden was omgedraaid: eerst de tandemwals en daarna de drierolwals. Bovendien reden ze redelijk dicht achter de asfaltspreidmachine, zodat je het asfalt echt warm tegen warm legt’, vertelt hij. ‘Net als bij HMA is ook bij WMA belangrijk dat de verdichting van het asfalt plaatsvindt bij de juiste temperatuur. Daarom wil je zo min mogelijk stoppen tijdens het asfalteren en zeker niet op een kritische plek zoals midden op een kruispunt. Daarom is het belangrijk dat de asfaltploeg zorgvuldig werkt’, vult hij aan.
‘Toen dit weekend tijdens de werkzaamheden de accu ontplofte van een van de vrachtwagens die LEAB met 30% PR mengsel aanvoerde, was het dus snel improviseren. Je wil immers niet dat het mengsel in de asfaltspreidmachine en in de naden te veel afkoelt. Maar zo’n situatie van overmacht had zich net zo goed bij HMA kunnen voordoen’, zegt Hofschreuder.
“Het is hartstikke leuk om zo te pionieren met een groep intrinsiek gemotiveerde mensen.”- Bram Hofschreuder
Praktische tips voor de uitvoering
Hofschreuder heeft nog een aantal praktische tips voor de uitvoering. ‘Zorg dat het materiaal goed warm is, zoals de kettingen, balk en wormwielen van de asfaltspreidmachine. Maak het freesvak op een kruising niet te klein, zodat je dat ook machinaal kunt asfalteren. En denk vooraf goed na over waar de naden komen. WMA is een iets kritischer mengsel en minder vergevingsgezind, dus handwerk wil je liever voorkomen. Dit is niet alleen arbotechnisch zwaarder voor de asfaltploeg kregen wij terug, maar je krijgt ook ruwe plekken in het asfalt. Daarom kiezen wij ervoor om de putranden in te boren, zodat je aan een stuk door kunt asfalteren. Dat scheelt handwerk.’
Labtesten geven vertrouwen
‘BAM heeft vooraf verschillende labtesten gedaan met het LEAB 60% PR mengsel en die uitkomsten waren goed. Daarom hebben we er vertrouwen in en zijn deze mengsels in de pilot bewust op de drukste stukken weg gebruikt. Zodat we op relatief korte termijn weten of het zich goed houdt bij een zware verkeersbelasting. Daarmee nemen we een risico, maar anders komen we niet verder met het opschalen van WMA en het terugbrengen van de CO2-uitstoot’, vertelt Hofschreuder.
‘Wat verder interessant is, is dat we in onze pilot met ASPARi, dat staat voor ASphalt PAving, Research & innovation, onderzoeken of we kunnen overstappen naar een non-destructieve kwaliteitscontrole. Zodat je geen zwakke plekken in je deklaag maakt met boorkernen. Er zijn daarom een groot aantal metingen gedaan tijdens het asfalteren, onder andere voor de verdichting en de laagdikte. Die gegevens kunnen we analyseren mocht zich in de toekomst een schade voordoen. Gemeenten die hier meer over willen weten, mogen gerust contact met ons opnemen’, zegt Hofschreuder.
Zware eisen samenstelling PR-materiaal
‘Door horizontaal te recyclen zorg je ervoor dat alleen hoogwaardig asfaltfrees wordt gerecycled en zo behouden blijft voor de deklagen’, benoemt ook Hofschreuder. ‘In de pilot hebben wij daarom zwaardere eisen gesteld aan de samenstelling van het PR materiaal, zoals de steenslag, samenstelling bitumen en de verhouding rond-hoekig van de stenen die in het mengsel zitten. Het zou mooi zijn als er een regionale verwerker komt die de A-kwaliteit asfaltfrees gaat bewerken, zodat asfaltcentrales dit kunnen inkopen en die goede kwaliteit frees in de deklagen komt en niet in de onderlagen’, vult hij aan.
Begin en deel ervaringen met elkaar
Het advies voor gemeenten met koudwatervrees? ‘Ga gewoon met een TRL-9 gecertificeerd mengsel aan de slag en kies voor zo’n eerste project een partner waar je vertrouwen in hebt. En kijk of er kennisdeling vanuit de aannemer kan plaatsvinden’, zegt Hofschreuder. ‘Wij vinden kennisdeling heel belangrijk. Onze uitgangspunten en wat we allemaal onderzocht hebben, deelden we bijvoorbeeld al met de gemeente Venray en Amsterdam. Dit aanbod geldt ook voor andere gemeenten’, geeft hij aan. ‘Marktpartijen moeten de kans krijgen om ervaring op te doen en daar zijn meer opdrachtgevers voor nodig’, aldus Hofschreuder.