2018/1/9 - Start sloop parkeergarage Eindhoven Airport

De sloop van de parkeergarage bij Eindhoven Airport is gestart op dinsdag 9 januari. De sloop duurt naar verwachting twee tot drie maanden. Vanaf april hoopt bouwbedrijf BAM te kunnen starten met de bouw van de nieuwe parkeergarage, waarvoor de oplevering staat gepland voor juni 2019.
 
In december 2017 liet BAM al weten over te gaan tot sloop en nieuwbouw In overleg met de gemeente was besloten dat dit de meest realistische optie was.
 
De parkeergarage bij de Eindhovense luchthaven stortte in mei 2017 in vanwege een constructiefout in de vloeren. De vloeren in de parkeergarage zijn zogenaamde Bubbledeck-vloeren. Naar aanleiding van de instorting van deze garage, zijn honderden gebouwen in Nederland met soortgelijke vloeren geïnspecteerd, schrijft NOS. Zo is bijvoorbeeld het X-gebouw van hogeschool Windesheim in oktober van vorig jaar gesloten vanwege eveneens onveilige vloeren.
 
Niet alleen fouten in constructie
Nader onderzoek naar de oorzaak van het instorten van de garage, wees uit dat er bij de parkeergarage van Eindhoven Airport meer fout was dan alleen de constructie. Zo zouden de betonnen kolommen die in het ontwerp verwerkt zijn, te zwak zijn. Hierop concludeerde Ton van Beek van SKG-IKOB, dat bouwen tegenwoordig complexer is en dat met veel zaken rekening moet worden gehouden. “Bouwen is tegenwoordig niet alleen maar bouwen, het is een industrieel proces”, zo luidt zijn opvatting.